Wednesday, September 5, 2012

hadiah buat zauji :)

Bismillahirrahmanirrahim . .

da lme x buke blog .
byk citer nk dikongsi . :)

pagi tu, saya n zauji keluar belanja di giant .
lepas tu, saya mintak zauji belikan
pregnancy test di farmasi .
Saya kata, "Kot2 lah boleh jadi hadiah hari raya." :D
actually takde pun tanda2
yg membuatkan saya rasa
saya mengandung tapi saja je nk test .
Instinct, sixth sense ? :)

Akhirnya, alhamdulillah .
mmg sampailah hajat saya utk beri hadiah hari raya tu. :D
Esoknya after bekpes, check di Klinik Ummi azizan .
Alhamdulillah, setelah 8 bulan menanti ,
da 5 minggu rupanya. :)
Sebenarnya x nak hebohkan lagi n plan nak umum selepas 4 bulan
tapi zauji terlebih excited, dah post dulu di FB .
abis semua kwn2 dia belanja makan. haihh .
trimester pertama ni adalah episod paling mencabar
bagi kebanyakan ibu2 mengandung .
Episod morning sickness .

saya bukanlah sentiasa sihat .
Turut diuji dgn sakit kepala,
muntah2, selsema, batuk n demam .
saya alami kurang selera makan
samada masakan sendiri atau pun yg dibeli .
Rasanya, sejak hari tu saya x masak langsung .
Setiap hari ma yg masak .
Memang turunlah berat badan skrg ni .
 moga keadaan akan kembali normal :')
ni fasa yg paling menguji buat saya .
Ujian emosi, mental n perasaan .
Ustaz Azhar kata, kalau redha byk pahala dapat .
InsyaAllah... :)

dlm kepala saya mula fikir nk beli barang2 keperluan baby .
even sgt terlalu awl . :)
Kalau Google, mmg byk amalan yg dianjurkan .
Saya rasa kerja saya di kedai
boleh bantu develop minda baby
sbb saya byk terlibat dgn design .
Mesti baby pun pening bila Ummi pening kan ? :D
Orang kata, time pregnant
elok buat latihan matematik byk2 .
Sudoku n teka silang kata pun ok ! :)

Baru2 ni, ada sahabat yg dtg ziarah tanya,
" ainie baca apa masa baby dalam perut ni ?"
Saya senyum je. :)
3 surah favourite saya ialah, Luqman, Toha & Maryam .
Pendek kata, time pregnant buat apa je amalan2 kebaikan .
InsyaAllah, kebaikan tu akan dtg pada kita semula . :)

Saya pernah jgk ditanya, 
"x mengidam apa2 ke?"
mula2 tu teringin sgt mkn asam .
tp sumeorg x bg, lebih2 lg zauji .
katenye x baik utk baby .
sbb usia kndungan kn masih baru .
tp tetap selongkar peti ais cari mangga :P
 Lepas tu terase nk mkn kerang bakar .
merata tempat zauji cari .
singgah Giant, rupanya ada je jual kerang . Cehh! :D

Malamnya ma tolong bakarkan .
 Makan sikit je pun . 
Zauji cakap, nak beli bukan main beria .
Dah nama pun mengidam,
rasa sikit pun jadilah kan ? :D
Rasa byk lagi perkara nak buat dlm tempoh 9 bulan ni .
Takpe, apa je amalan kebaikan,
tak mengandung pun boleh buat kan ? :)

nota kaki :
Apa pun, saya hrp dgn sokongan
drpd zauji, keluarga n sahabat fillah,
sy dpt lalui dgn kuat .
Syukran semuanya n semoga Allah merahmati kalian .
Ameen... :)

11 comments:

Titisan Hujan said...

alhamdulillah..tahniah aini.seronok pula rasa


adalah 2 3 hari lepas teringat kt aini..dan tertanya-tanya pula dlm hati "dh prgnant ke belum"



heehehe..instinct jugak ke ni??

n.a.d.i.a.h said...

Alhamdulillah..tahniah ye.

N.u.R.u.L A.i.N.i.e ~ said...

titisan hujan :
syukran kasir sahabat :)
doakan semuanya akn baik2 aje .
kamu pon ade sixth sense? :p
nmpaknye mcm dah x lme lg bau la nasik myk kamu :p

bile tu ? hee . .

N.u.R.u.L A.i.N.i.e ~ said...

nadiah : terima kasih :)

Rapunzeel Cikilolo said...

tahniah... jaga kesihatan diri dan kesihatan baby ok :)

Muhamad Farid said...

wa...
tahniah2...
jaga ksihatan ye...
hehe...

Anonymous said...

alia : congrates ainiiiiiii =) saya plk yg excited. seronoknya dpt jd aunty,he4. jaga kesihatan baik2 yer. ada masa nnti saya ziarah aini yer =)

Titisan Hujan said...

dh nk genap 4bulan sy kahwin.


dh lepas bau nasi minyaknya.yana dgn amir ada dtg ms majlis

N.u.R.u.L A.i.N.i.e ~ said...

rapunzeel : tq. insyaAllah :)

farid: tq. insyaAllah. doakan kami yep :)

N.u.R.u.L A.i.N.i.e ~ said...

titisan hujan : wahh,patut la.
sbb da agak lme x jenguk perkembngan membe2. btw tahniah buat amalina. moga jd isteri solehah n cepat2 dpt baby eh :)

Bulan Syurga Firdausi said...

ahsanti, alhamdulillah..moga Allah terus pelihara dari Dasim Laknatullah...