Friday, October 14, 2011

=== UNtitled ===

بسم الله الرحمن الرحيم

Someone penah berkate, 
'Semakin kita cuba utk melupakan sesuatu tu,
semakin ia bermain d fikiran kita.."

tapii sy x nk melupakan,
sy cume membiarkan ia bermain2
dgn masa yg berlalu.

Soal hati tu, adalah hal yg rumit sgt,
so sy berckp sendiri,
"Duhai hati, ssungguhnye ketetapan itu pd tanganNya..
berdoa utk yg terbaik
maka kau akn diberikan yg terbaik olehNya.
jgn biarkn nafsu menipumu
smpaikn kau mengalirkn air mata,
kerana itu hanya sia2"

nota kaki :
I must be strong!
Coz I got Allah....
^_^

8 comments:

ema naj said...

letak la title cik pingu comot.. i always remember u...huhuh

نور عيني said...

akma : haih cik buoh cupu neh...
cubit byk3 kali mau ? :p
rindu kamoo sgt2 :'(

Anonymous said...

saya doakan awak sntiasa kuat hadapi HIDUP..,,
ptg semalam saya nmpk awak drive sorang2 dan berenti kt trafic light.,,dh x nmpk kita kat sebelah,,maklumlh saya ni lelaki,,,dh x nak pndang dh,,,uwwaaa :(

ema naj said...

ermmm..nk try la naik kereta yg ainie drive...jgn bwa laju2 taw..nti rosak la buoh cupu...huhu

نور عيني said...

Anonymous : owh, maaf. kt trafic light mane..

akma : buoh cupu kena duk diam2 atas pokok, okeh :p

Titisan Hujan said...

tiada istilah kenangan andai tidak mahu dikenang bukan??

pape pn masa tetap terus berlalu..dan hidup mesti diteruskan

Anonymous said...

time kat trafic light depan library tuh,,awak x perasan kot,,,
he3

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Busy macamana sekalipun tak mengapa kerana lumrah/fitrah manusia di dunia sebegitu cuma jangan `busybody`! Namun begitu, dalam sistem sekarang, kita mesti bijak menggunbakan masa dengan betul dan berfaedah. Surah AzZumar:53 قُلۡ يَـٰعِبَادِىَ ٱلَّذِينَ أَسۡرَفُواْ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡ لَا تَقۡنَطُواْ مِن رَّحۡمَةِ ٱل Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah memboroskan terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah`
Sistem sekarang banyak menjauhkan diri kita dari membuat amal kebajikan dan mengingati Allah SWT. Namun begitu, kita terpaksa melalui sistem sedia ada kerana itu sudah menjadi zaman penghidupan kita. W/pun masa terhad, sebagai orang islam kita mesti membuat sesuatu pekerjaan yang paling baik diantara pekerjaan2 lain. Surah AzZumar:18 ٱلَّذِينَ يَسۡتَمِعُونَ ٱلۡقَوۡلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحۡسَنَهُ ۥۤ‌ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلَّذِينَ هَدَٮٰهُمُ ٱللَّهُ‌ۖ وَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمۡ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَـٰبِ Yang berusaha mendengar perkataan-perkataan yang sampai kepadanya lalu mereka memilih dan menurut akan yang sebaik-baiknya (pada segi hukum agama); mereka itulah orang-orang yang diberi hidayat petunjuk oleh Allah`.
Jangan sampai kesibukan menyebabkan kita lupa akan peringatan Allah SWT dan sudah pasti Allah SWT akan melupakan kita ketika berada dlm kesusahan.
Begitu juga, apabila telah berlalu masa yang panjang dari zaman Rasulullah saw kpd zaman kita, , jantung2 kita menjadi keras dari mengingati Allah SWT dan hidup dalam kesempitan. Surah Toha:124 وَمَنۡ أَعۡرَضَ عَن ذِڪۡرِى فَإِنَّ لَهُ ۥ مَعِيشَةً۬ ضَنكً۬ا Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjukKu, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit.
Ini bermakna, hubungan kita dengan perintah Allah SWT dalam AlQWuran masih jauh dan panjang utk ditujui. Wallahualam