Saturday, September 24, 2011

. . .RagaM ManusiA. . .


بسم الله الرحمن الرحيم

biase kite dgr n rase cmni :

1. ish...nape dy ni cmni...?
2. ya Allah... sabar jela...
3. herm...sshla kalo berkawan ngn org cmni...
4. aduhai...menyampah plk ase...
5. ala, aku xleh g la ngn dy ni...
6. ( ikut ase sendiri ) ...

cube kite renung 1 perkara ni...

" sy xleh mengubah ssorg itu mengikut cara n kehendak sy..
tp sy leh mengubah hati n diri sy utk menerima diri n sikap dy "

sbb ape...
sbb kite tgk,
sometimes sahabat2 kite sendiri mempunyai sikap2 yg 'kureng'...
( kite pon ade gak org yg x suke, kan3 )
tp sape la kite utk mengubah mereka..
kite bg jln, yg memberi n mengubah hanye Allah...

kite tgk...
Allah da jdikan makhluk2 DIA dgn mcm2 bentuk, jenis n sikap.
sbb dunia kite ni akn nmpk cantik ngn sume tu...

tgk cmne kalo Allah jdikan makhluknye POKOK.

name je pokok tp ade mcm2 jenis...

1. ade yg berbunga.
2. ade yg x berbuah.
3. ade yg lgsung x berdaun.
4. ade yg rendang.
5. ade yg tinggi.
6. ade yg x berdahan.
7. ade yg berdaun byk kaler.
8. ade yg melata.
9. ade yg menjalar.
10. mcm2 ade...

try imagine jika bumi Allah ni, 
Allah hanye jdikan dgn pokok yg sempurna,
ade dahan, daun, bunga, buah...?
cmne keadaan bumi ya ?

rumput lak kite gnti ngn pokok tu...
^_^ aduhai, kompem xde game2 bola da kot ...

actually kite ni saling melengkapi
utk mnyempurnakan antra 1 same lain..
hope kite amk iktibar
dgn menerime dy sbgaimane dy menerime kite.
dy senang, kite pn senang. :)
perfect is sooo subjective.
ade yg memandang diam as a perfect.
n ade yg memandang friendly as a perfect.

^_^ 
kite jd sempurna dgn menerime mereka yg kurang sempurna.

nota kaki :
Allah...You r da most understanding.

11 comments:

Wan Pai said...

Perkara pertama bersahabat, berlapang dada.. :)

ema naj said...

yg no 4 pokok yg rendang tu sy suke(cam buoh cupu)...hahaha
dlm bersahabat mesti menerima ia dgn seadanya...yg baik jdikan teladan..yg buruk jdikan pengajaran..btl ke x ayat ni..ape2 pun happy always dear..

نور عيني said...

wan pai : yep, dats rite.
berlapang dada... menerime sahabat seadanye....

نور عيني said...

akma : pokok buoh cupu tu rendang eh? x tau plk sy...
hehe...
stiap manusia punyai kelebihan n kekurangan....
xde yg maksum selain nabi n rasul...
blaja terime diri sahabat sbagaimane mereka menerima kite seadanye. :)
really miss u damn much dear ~ T_T

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Turunnya AlQuran adalah untuk menceritakan hal ehwal penghidupan manusia yang pelbagai ragam dan rencam. Surah AjJaasiah:20 هَـٰذَا بَصَائِرُ لِلنَّاسِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ Al-Quran ini menjadi panduan-panduan yang membuka matahati manusia, dan menjadi hidayah petunjuk serta membawa rahmat bagi kaum yang meyakini (kebenarannya).

Apa saja hal2 penghidupan mengenai manusia, semua tercatat didalam AlQuran dan apa jua perenc anaan yang mereka lakukan akan Allah SWT zahirkan di dunia ini. Surah AlAn`aam:67 لِّكُلِّ نَبَإٍ مُّسْتَقَرٌّ ۚ وَسَوْفَ تَعْلَمُونَ Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya.
Sebab itu, apabila permulaan Rasulullah saw menghadapi dakwah dlm hidupnya, terdapat pelbagai fitnah dan mehnah hidup manusia sehingga Allah SWT turunkan Surah AlMuzammil dan Surah AlMudatsir. Tetapi kesemuanya adalah tempoh masa yang akan ditentukan sejauh manakah merka telah buat sesuatu menurut perintah Allah SWT. (Surah Luqman:15 وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ۚ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ )
Wallahualam

نور عيني said...

tajnur : syukran kasir...
dlm idop semestinye ade ujian n dugaan. kalo x de sume tu, bkn idop namenye...
Rasulullah sendiri d uji bermcm2, apatah lg kite ni manusia biase..

Anonymous said...

terima diri shabat seadanye , , ,

* saya selalu buke blog awk walau x update pun , , ,
suka bace walau berkali2,,,he3..
peace no war >_<

نور عيني said...

terima kasih sbb sudi ziarah blog sy yg serba kkurangan ni...
^_^ hope kite alwayz dlm rahmatNYA..
insyaAllah..

Anonymous said...

bile nak update lagi,,selalu tertunggu2 awak update entri baru...,

نور عيني said...

agak busy wt mase ni...
ngn mcm2 perkara duniawi...
hehhehee...
insyaAllah, ade kelapangan nnti.. :)

Anonymous said...

okay,, so awk study kat mana skrg aini?