Tuesday, September 27, 2011

. . .DiAm. . .


بسم الله الرحمن الرحيم

" gaharu, cengal, giam
x tahu, x kenal, diam"

betol ke diam lebey baik dr berkata2 ?

Nabi s.a.w ade mnyatakan bahawa brgsiape yg byk cakapnye,
nescaya byklah silapnye, brgsiapa yg byk silapnye, nescaya
byklah dosanye n brgsiapa yg byk dosanye, nescaya neraka
lebih utama baginye. (Rwt ; Abu Naim) 

Ade madah berkata: 
 Byk diam x semestinya bodoh n byk cakap
x semestinya cerdik ....

Pilihan d  tgn kite, pilih la yg mane satu kite suke.

Diam yg indah, dlm diam boley beribadah.
Diam itu nikmat, byk diam lebey selamat .
^_^


nota kaki :
da masuk 2 hari demam..
segalanye adalah kifarah kpd dosa2 yg lalu..
alhamdulillah..
:')

11 comments:

Anonymous said...

yer , diam tu adalah lebih bgus.
mcm awak dulu lh ainie , kat skolah diam jer , tp dikenali dgn pengawas skolah yg comellll dan garangggg , he3....lbh2 lgi student laki yg suke kacau awak , termasuk saya lh. ha3....

نور عيني said...

hermm ??
maafkn sy, sape gerangan tuan hamba ni yep ? huhu..

zulhilmi tempoyak said...

sy mmg jenis byk bckp..

huhuh

نور عيني said...

zulhilmi :
yep, everyone punye pendapat n karektor masing2... :)

Anonymous said...

teka lh siapa saya,,,he3....

HEROICzero said...

daim bertempat , tak salah . diam dengan hikmah .


get well soon . =)

ainun said...

blog yang menarik...datang follow sini...follow saya juga ya

نور عيني said...

anonymous : xde mase aih nk men teka2 ni...

heroiczero : :)

ainun : syukran sudi ziarah ke blog sy yg serba kekurangan ni... :)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Hidup ini perlu waspada dan bijak seperti mana hadis Rasulullah saw bersabda,`AlMukminu qoiison fatinon`. Adakala kita perlu bercakap atas kebenaran, adakala kita perlu bercakap dlm keadaan waspada dan adakala kita tidak perlu kata apa2 ditengah2 masyarakat yang jahil dalam kebenaran. Tetapi apa yang penting adalah diri kita tidak yang hidup dalam kejahilan dan merempoh sesuatu pendapat yang kita sendiri tidak pengetahuan didalamnya.
Surah ASzZariyyat:10-11قُتِلَ ٱلۡخَرَّٲصُونَ (١٠) ٱلَّذِينَ هُمۡ فِى غَمۡرَةٍ۬ سَاهُونَ (١١) Binasalah orang-orang yang sentiasa mengeluarkan pendapat dengan cara agak-agak sahaja, (10) (Iaitu) orang-orang yang tenggelam alam kejahilan, serta lalaikan (hari pembalasan).
Wallahualam

نور عيني said...

tajnur :
yep...
kesimpulannye adelah, diam mesti bertempat. :)

Anonymous said...

xpelah,, :) awak akan tahu jgk nanti,,,